Kategóriák
Csillagképek

Halak csillagkép jellemzése

Halak csillagkép: szétszórt, halvány csillagai miatt elég nehezen ismerhető fel az égen. A Kr. E. II. évezredben mezopotámiai források néhány

Halak

Halak csillagkép

Halak csillagkép: szétszórt, halvány csillagai miatt elég nehezen ismerhető fel az égen. A Kr. E. II. évezredben mezopotámiai források néhány csillagát már említik SIM.MAH, vagyis „A Nagy Fecske” néven, akkád elnevezésük Shinununtu, ugyanezt jelenti. A mai Halak másik részének akkori neve Anunitu, a gyermekszülés istennője.

Az ókori, majd arab ábrázolások két halnak mutatják be (ezek egyike a Kos felé a másik a Pegazus irányában nyúlik ki), melyeket a farkuszonyuknál rájuk hurkolt szalag a csillagkép délkeleti szélén lévő csillagban, mint csomóban köt össze. A halak antik mondáját Ovidiusnál találjuk meg a Fasti (Római naptár) II. énekében:

„Hal, te fogadd be a Nap mennyi gyors fogatát!

Azt mondják, hogy a testvéreddel fényletek együtt.

Ég uralmáért harcolt maga Iuppiter egykor,

Szörnyű Typhontól még Venus is menekült.

Gyermek Amorral ment el az Euphrates folyamáig,

És lepihent a nagy szir vizek árjainál.

S vízbe ugornak azonnal, Két hal menti meg őket,

Mely most csillagként fénylik az égen ezért” (Ford.: Gaál László)

Az elő-ázsiai mondában az Eufrátesz halai egy hatalmas tojásra bukkantak a folyóban. Partra görgették, és abból Atargatis kelt életre, aki jutalmul a halakat az égre helyezte.

A Halak mondája a földet megtermékenyítő záporokra, esetleg a termékenységet is jelképező halbőségre vonatkozhat. Az ellenséges indulatú Typhon Indiában a csillagkép neve Revati, amely talán „Vagyonos”-t jelent. Az arab hold-házak közt Batn al Hűt és Al Rishá, „A Halak Hasa”, ill. „A Halak Szalagja” a neve. A középkor Európában fontos csillagképnek tartották, mivel az időszámítás kezdetétől ebben tartózkodik a tavaszpont.

A magyar csillagmitológiában nincs nyoma a Halak ismeretének.

A csillagkép május végén tűnik fel hajnalban, és februárban nyugszik az esti órákban.